Slimmer Werken TV

Bekijk de trailer

Slimmer Werken TV is het project dat leraren boeit.

Slimmer Werken TV (SWTV) neemt met een serie korte documentaires een kijkje in de in de lespraktijk van hedendaagse docenten in het voortgezet onderwijs. Al deze docenten hebben iets ‘slims’ uitgevonden. Ze geven hun lessen met plezier, de leerlingen worden geactiveerd en blijven prettig gemotiveerd. De resultaten zijn navenant.

 

Eigen leeromgeving creëren

In Slimmer Werken TV gaat om eigenaarschap van lesstof en didactiek. De leraar is geen slaaf van het boek, maar creëert zijn eigen leeromgeving, werkt met eigen didactiek en weet de stof aantrekkelijk over te dragen; meestal in interactie met de leerlingen. Zij zijn eigenaar van hun werk en dat geeft hen veel energie.

 

Ervaringen delen door middel van film

De SWTV docenten hebben hun ervaringen willen delen met collega’s en vinden het prettig om dit eigenaarschap ook te zien bij andere collega’s. Film is daartoe een geweldig instructiemiddel. Door middel van korte reportages delen ze hun bevlogenheid met elkaar. Leerlingen krijgen in de reportages een forse stem, zij laten hun waardering voor de docenten veelvuldig blijken.

 

Voor scholen, docenten, studenten, managers en besturen: kijken naar een ander is kijken naar jezelf 

Het materiaal is gemaakt voor iedereen die naar mooi onderwijs wil kijken en wil ervaren wat arbeidsplezier voor docenten betekent voor succesvolle lessen. Daarnaast lenen de documentaires zich erg goed voor begeleidingssituaties. Het motto is dan: kijken naar een ander is kijken naar jezelf.

 

Deelnemende scholen, leraren en leerlingen

Atlas College, Richard Beharry, Maartje Keizer, Klaas Kingma, Arjenne van der Lee, Donald Liefhebber,  Gerard van Soelen, Ron Wessels

Bonhoeffer College, Lidy Wesker

Jac. P. Thijsse College

Martinuscollege, Cathy Baars, Bert Haalboom

PCC Het Lyceum, Corien Hielkema

Petrus Canisius College, Ellen Ranzijn

SG Newton, Rick Lagrand

Trinitascollege, Hanneke Oostendorp

studente Hogeschool van Amsterdam, Marsha Webster en veel leerlingen van VO-scholen uit Noord-Holland Noord.

 

Platform Noord-Holland Noord

SWTV is geïnitieerd door het Platform Noord-Holland Noord en wordt uitgevoerd door Script Factory.

 

 

Redactie

2013 – 2017: Donald Liefhebber, Richard Beharry, Michael Idema, Arjan Schutter, Ton Heijnen, Douwe van der Kooi, Annelies Kappers en Maarten van der Burg.

 

vanaf september 2017: Michael Idema (trendwatcher), Mieke van der Kroon (trendwatcher), Marjan van Roozendaal (projectleiding en contactpersoon).

Productie

Maarten van der BurgDe films zijn geproduceerd door Maarten van der Burg (foto)  en Script Factory.

 

Promotieteam

Vanaf september 2017 wordt er gewerkt met een promotieteam bestaande uit: Douwe van der Kooi, Michael Idema, Maarten van der Burg en Marjan van Roozendaal.

Slimmer Werken TV de eerste drie afleveringen.

 

Bekijk het hele project op:  http://slimwerk.net/

Hier een kleine illustratie van leerlingen die natuurkundig onderzoek doen.  Uit de SWTV documentaire film NEWTON in de Speeltuin.